Daisypath - Anniversary

Friday, July 31, 2015

mendapat ketenangan hati

my husband workload is too much. sampai procurement pon die kene involve by right he in charge of technical team. jd semua benda dah die tengok sekarang and i assume that his gm should increase his salary

me" y must you do all this"

him" sebab company percaya abg"

me" you should demand for higher salary or else pls cari company lain"

him" dah cari, offer lg rendah dr skrg but kene contract lg"

me" kenapa x bising.."

him" i think i get enough"

me" for me is not enough"

him" u ape pon x pernah cukup sedangkan i rasa setakat ni we have more than enough"

me" malas layan u.. xde rancangan nak jadi kaya!"

him" mmg i x pernah letak kaya sebagai matlamat"

me" then, u suka la jadi miskin" <-soklan provoke

him" rasullullah pon hidup miskin, makan kurma, tido atas pelepah kurma. hina ke jd miskin?"

i stop conversation.. i tau nnti akan bergadoh.

setelah berdiam beberapa lama

me" so ape matlamat u kalau u tak nak jd kaya"

him" i nak bahagia"

me " so bile u rasa bahagia?"

him" bile u  tak ckp pasal harta dunia, demand lebeh dr ape yg kite mampu dan komplen itu ini semua x cukup"


#manusiatakpernahbersyukur.





Thursday, June 18, 2015

kepochi

sometimes when i use some of medical terms with doc, they are quite "amaze??" " terkejut??" i dont know how they feel but their reaction seem like... ok.. are you taking medic tp you fail ke dlu sebab tu x jd docto?

i really kepochi.. semua benda nk tau..bukan procedure doc kat ank aku je..tp semua bende..

example, when my hubby cerite pasal someone then he said.. nama di rahsiakan.. lg aku nk tau sapa nama die.. even i actually will not know him/her

when there's a crowd, i will want to know where come the crowd and kenapa ramai org kat situ..sometime's i will join the crowd..but most of the time not join sebab kimci jenis xsuke crowd.. if he forbid me to join the crowd, then i will ask others randomly.." ade ape kat situ?"
" ade clown, sebab tu ramai budak kerumun.."
" oic.. thanks"

i know my hubby dont like my attitude. but i know..sometimes, he also want to know.. tp sebab malu and malas nk randomly tanya orang. naseb bini die jenis tak malu.

masa safiyya warded, i accidenttally use the word I.V instead of drip/masuk air. wow..amazing sgt.. tp doc memula angkat kening and later he explain that safiyya dont need IV.. boleh cucuk bontot je..

and masa doc rekemen safiyya amik aerochamber, i already know that there are  2types of medicine to be used, bicotide and respolin and i ask " u will provide me both bicotide and respolin right?" doc tak trus jawap tp banyak kali tny mana i tau ..mana i tau..i know die nk tau mana i tau sebab kalau i guna ubat tu means i ade asthma and boleh jd anak i akan kene sebab dapat dr mak die.

i just said, my sis using it.. must that time i just a lil girl, i should not bother what type of medicine that my sis took. but i ask my mom what is it what is it.. then when my mom mention it, i quite intrested about that gas. so i read about it.

hahaha my curiosity start dari kecik lagi nampak nye..and...not necessary bile anak2 nmpk mcm minat ubatan2 die minat medik and wanna be a docto.

ok back to the ubt things. after docto knows yg i tau pasal ubat tu, then she explained that it now they are using ventolin instead of bicotide sebab ventolin lg mild..zaman dlu pakal bicotide

oic

than, i pandang my hubby muke bangga.my hubby as usual buat muke "like i care"

for me, x salah jd kepochi.. tp biar bertempat..

i just very kepochi for any procedure yg docto buat kat ank aku..

i know kimci sometime marah sebab aku mcm cabar credibility docto..

tp aku bukan cabar... i not argue, i just want to know..i allow them to do any procedure to my child.. but i want to know why..

example, safiyya reject syrup antibiotic..and doc inject her.. i asked, same ke yg docto inject ni dengan safiyya makan? ya of cos the same.. but aku tny lagi.. safiyya makan ni berasa .. yg same je masuk dalam vein die?

mesti la tak.. yg ni cecair jernih..

o.i.c

then masa safiyya kene buat IV, sebelom ni dah cucuk amik darah.. i asked, why masa cucuk amik darah tu tak  trus buat IV? the doc said sebab masa amik darah tu die x jumpe salur darah.. then die pon mntk maaf cucuk safiyya byk kali. i bet he know safiyya hav a very very concern mom. sape suke ank cucuk banyak kali kan?

haha see? no harm to ask..

tp kalau docto tu marah. he/she not a good docto..

now i already have a list of good paed and doc in my mind..

if she/he can entertain me, then i assume that  he/she is good sebab semua docto bg ubat yang sama and ade qualification.. tp tak sume yg ade sense of humanity, rasa belas kasihan, kasih sayang kat patients and murah dengan senyuman. :)



Thursday, June 11, 2015

celebrating me

safiyya 1 year old. yey!

celebrate safiyya? heheh die tak paham pon..tp aku beli la kek..nyanyi, celebrate.. - for picture and proof that i never forget her birthday.

the most important is celebrate me as a mother for 1 year. pergh.. i manage to be a mother for a year!

bak kate adik aku..kalau aku leh jadi mak.. semua pompuan blh jadi mak..

am i that bad? pfttt

so to celebrate myself..i go to western restaurant yg tak ramai org and order anything.. and of cos i pay because my husband dont see any reason he need to spend money because i am so happy sebab aku da jd mak selama setahun..

he said.. he spend for mothers day..birthday ..annivesary and then i mintak die spend for celebration sempena 1 tahun aku jadi mak? he said it ridiculous..

well u dont want to spend then i dont care.. just accompany me to celebrate myself!

Monday, June 1, 2015

random

suami yang hebat bukan suami yang menunjukkan kehebatan die mampu buat semua, mampu beli semua, mampu marah2 isteri..

suami yang hebat ialah suami yang membuatkan isteri die nampak hebat

#diehebatsebenarnya


Wednesday, February 4, 2015

why am i get married?

helo,

1 week approaching my second anniversary.

why am i get married eventhough during my single time..

a. i can drive myself anywhere
b. i can effort to buy food,cloths,travelling with my own money
c. i effort to pay monthly car payment
d. i can pay house/room rental
e. i am full of love, my mama,ayah,siblings, friends love me and i already have enough love and my live is complete already even without marrying a guy
f. i can travel alone and check in hotel alone during outstation without fear
g. i dont need anyone to concern and ask me to take care and ask me to eat, ask me to sleep well because i dont need that kind of question and i dont feel lonely without that question.
h. my single life is complete enough
i. i done even feel lonely, i have a lot of girlfriend and family and anyone that surrounds me which are still single.


for all women who already achieve all the above,

y should get married?

i can assure that eventhough that all of above are completed and u feel that u can survive without married. yes you can!..

but the most important thing that i get after i get married is.." peaceful of mind!" , ketenangan..

tak tipu lah, mase sebelom kawen mmg tenang.

tp selepas kahwin lg tenang..

ketenangan ape yg aku maksudkan?

1. aku dah kawen so aku x payah runsing dgn laki mcm mana aku kahwin nnti..

2. aku dah kawen so aku x payah runsing pasal org nk ngorat. org text aku sebab nk ngorat?.. dah sah sah aku dah kawen kan? kalau aku x kawen kalau org text psl keje tgh2 malam dan kerap mesti jauh di sudut hati aku rasa org ni nk ngorat aku.tp bile aku dah kawen, org text aku kol 1 pg tanya psl keje, ya thats it! mmg pasal keje die tny, hati aku tak was was nak jawap.

3.aku dah kawen, my confident level is up. y? sebab aku leh ckp dgn laki2 single dgn laki2 org (psl keje) tanpa rasa malu2 sengan2.. dan kol  pon tanpa rasa bersalah rasa malu2 dan segan2 sebab aku bini org. aku tau limit aku dan kalau aku deal dgn laki pon aku takkan jatuh cinta lah dgn org kecuali laki aku, insyallah

4. aku lebeh tenang sebab x payah menjawap soalan "bile kau nak kawen!?"

5. aku lebeh tenang bile aku solat sebab bila laki aku jd iman. tak tipu! kalau ms x kawen, aku solat kat surau ke dan berimamkan lelaki bujang, dlm solat aku, aku terdetik, nnti kalau kawen nk cr yg mcm ni. hahaha teserlah kegatalan


6. aku tenang bile x payah deal dengan org melayu yg suka judge andartu. please la dont judge! T_T

banyak lg lah..

by the way hubby. u r the one that Allah said my jodoh. semoga jodoh kita berpanjangan dan berkekalan sampai ke syurga.

so far almost 2 years, u r doing ur responsibility as a husband very well. yg defect sikit2 mmg boleh cover dgn ur goodness tu.

well done. we are approaching 2 years!

muah







Tuesday, January 27, 2015

hello mom..

https://www.youtube.com/watch?v=Me9yrREXOj4#t=144

Some just think that their way to raise up kid is the best. well, i am not offended. :) you r the best. so do i. we are just good at our own way.

:)

Tuesday, December 9, 2014

anakku..

besar nnti hargailah papa kamu. and of kos ur ummi ummi ummi. 3 kali syg ummi lebey k.hehe